• متوسطه دوم
  • پایه دهم علوم انسانی
  • جغرافیای ایران دهم
  • قسمت دهم هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا
  • قسمت دهم:

    هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا

    هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا

    هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا جغرافیا 

    خلاصه ویدیو آموزشی مبحث هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا از کتاب جغرافیای ایران پایه دهم رشته انسانی با تدریس جناب آقای حمیدرضا منصوریان از اساتید برتر جغرافیا.

    اهمیت آب و هوا

    یکی از عواملی که بر شیوه زندگی و فعالیت­های انسان، تاثیر بسیاری دارد،آب و هوا است.توجه به آب و هوا در برنامه‌های توسعه هر کشور یا منطقه، نقش مهمی دارد.

    اصطلاح هوا به حالت آنی و زودگذر جو و آب و هوا به مجموعه عناصر جوی غالب در یک منطقه در دراز مدت گفته می‌­شود

    سازمان هواشناسی کشور با استفاده از اطلاعات روزانه مانند فشار،رطوبت و دما نقشه های هواشناسی را تهیه می­‌کند و با کمک تصاویر پی درپی ماهواره­ا، عبور توده های هوا را پس از شکل­‌گیری مراکز کم‌­فشار و پرفشار،طی چند روز پی‌گیری می­‌کند.با توجه به نوع توده هوا و سرعت جهت آن ها، کارشناسان وضعیت هوا و تغییرات آن را برای روزهای آینده پیش‌­بینی می‌کنند.

    گوناگونی آب و هوای ایران، سبب تنوع در چشم­‌اندازهای طبیعی و فرهنگی آن شده است.

    عوامل ایجاد تنوع آب و هوایی ایران

    • موقعیت جغرافیایی کشور
    • ارتفاع و جهت کوهستان‌ها
    • ورودتوده های هوا به کشور

    عرض جغرافیایی ایران

    در کشورما به دلیل گستردگی کشور، زاویه تابش خورشید متفاوت است،در نواحی جنوبی زاویه تابش عمودی است و دربخش های شمالی، زاویه تابش خورشید مایل می‌باشد.

    قرار گرفتن در منطقه پرفشار جنب حاره

    در اطراف خط استوا، به دلیل گرم بودن و صعود هوا، کمربند کم فشار حاره‌­ای تشکیل می­‌شود. این منطقه دارای آب و هوای گرم و مرطوب است.در اطراف مدار راس السرطان و راس الجدی، به دلیل سنگینی هوا، کمربند پرفشار جنب حاره ای، تشکیل می‌­شود.

    فاصله از دریا و منابع رطوبتی

    در سواحل شمالی کشور، دریای خزر در افزایش بارش، نقش مهمی دارد اما خلیج فارس و دریای عمان به دلیل عدم امکان صعود هوای مرطوب، اثر چندانی در بارش ندارند و هوا شرجی است. در نواحی داخلی ایران، به دلیل دوربودن از دریاها، اختلاف دما ی زیادی را تجربه می‌کنند.

    میزان ارتفاع و جهت کوهستان­ها

    با افزایش هر 1000 متر ارتفاع، در لایه تروپسفر دمای هوا 6 درجه کاهش پیدا می کند. جهت رشته کوه‌­های بلند مانند البرز و زاگرس در پراکندگی جغرافیایی بارش کشور، اثرگذارند.

    ورود توده های هوا به کشور

    توده هوا، به حجم بزرگی از هوا کفته می‌شود که ویژگی فیزیکی آن( به خصوص از نظر دما و رطوبت) در سطح افقی در صدها کیلومتر، تقریبا همسان باشد.

    انواع توده‌های هوایی در ایران عبارتند از:

    • توده هوای مرطوب غربی
    • توده هوای سرد و خشک سیبری
    • توده هوای سودانی
    • توده هوای گرم و خشک

    در ویدیو آموزشی بعدی به بررسی مبحث "انواع آب و هوای ایران" خواهیم پرداخت، با مدرسه مجازی آی نو همراه باشید.

    درباره مدرسه مجازی آی نو چه می‌ دانید؟

    مدرسه مجازی آی نو همواره در تلاش است با ارائه ویدیوهای آموزشی درس هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا از کتاب جغرافیای ایران دهم انسانی، به دانش‌آموزان عزیز کمک کند که بتوانند بهترین نتیجه را در امتحانات و کنکور کسب نمایند. در واقع هدف ما در مدرسه مجازی آی نو این است که بهترین و باکیفیت‌ترین ویدیو‌های آموزشی و ویدیوهای حل تمرین، جمع بندی دروس و بسیاری خدمات آموزشی دیگر را در اختیار شما قرار دهیم. در آینده نزدیک سعی داریم با آماده کردن جزوات درسی و برگزاری امتحان آنلاین هواشناسی و پیش بینی وضع هوا و عوامل موثر بر آب و هوا، زمینه را برای شبیه‌سازی آزمون فراهم نماییم تا دانش‌آموزان به‌نوعی بتوانند قبل از فرا رسیدن روز امتحان، میزان تسلط خود را بر مفاهیم درسی بسنجند.

    نظرات